Pomimo braku dokumentacji fotograficznej oraz bardzo niewielu informacji postanowiliśmy podjąć próbę rekonstrukcji sylwetek zespołu snajperskiego 3 Dywizji Strzelców Karpackich.
Jako przypuszczam wartą uwagi ciekawostkę prezentuję pochodzącą z moich zbiorów legitymację żandarma PSZ w ZSRS.
W wyniku błyskawicznej klęski Francji w czerwcu 1940 roku na Wyspy Brytyjskie starano się ewakuować jak największą ilość Polskich żołnierzy. W lipcu 1940 na Wyspach znalazło się ok. 27 000 ludzi, w tym personel Sił Powietrznych.
Po bitwie pod Arnhem 1 SBS została wycofana z powrotem na Wyspy Brytyjskie. Nastąpiły znaczące zmiany: przede wszystkim na skutek intryg gen. Browninga odwołano z funkcji dowódcy Brygady gen. S. Sosabowskiego. Na jego miejsce powołano płk. A. Szczerbo-Rawicza. Ruszyło pełną parą odtwarzanie zdolności bojowej Brygady.
Fasowane żołnierzom PSZ w ZSRS pożywnie w zasadzie nigdy nie zaspokajało w pełni ich potrzeb, tak pod względem ilościowym, jak i jakościowym. W pierwszym miesiącu formowania oddziałów, codzienny posiłek żołnierza w przykładowym garnizonie Tockoje, stanowiła wydawana trzy razy dziennie zupa (kasza jaglana) o zróżnicowanej gęstości i dodatkach (w porze obiadu).